Produse BIO vs produse convenționale

Produse BIO egal modă? Nu există această afirmație ”moda produselor BIO”. Produsele BIO nu sunt o invenție a secolului 21, ele sunt de fapt produse obținute natural, așa cum a fost dintotdeauna. Adevărat este că, acum câțiva zeci de ani, oamenii și-au pierdut răbdarea și cu gândul la creșterea productivității au început să stimuleze culturile agricole cu chimicale. Dar pesticidele și îngrășămintele chimice din culturi sau hormonii și antibioticele injectate în animale ajung în cele din urmă în corpul nostru, ceea ce se transformă în alergii sau boli grave, iar asta nu înseamă normalitate.

Interesul pentru produse BIO (se mai numesc organice sau ecologice) a crescut în ultimii ani, în general dar și la noi în țară. Totuși majoritatea consumatorilor au tendința de a alege produsele convenționale în detrimentul celor BIO. Unii sunt descurajați de prețurile mai mari de la acest tip de produse, alții sunt sceptici în privința faptului că acele produse sunt cu adevărat produse BIO.

Însă, produsele ecologice nu sunt atât de scumpe așa cum crede majoritatea în mod eronat. Iar sistemele de certificare ecologică sunt foarte stricte și dau certitudinea celor care le consumă că sunt cu adevărat produse ecologice.

Marea diferență între produsele alimentare BIO și convenționale se leagă de chimicalele folosite în timpul cultivării și procesării. Producția convențională implică utilizarea unei cantități însemnate de chimicale care au un efect devastator asupra pământului și mediului înconjurător, în timp ce reziduurile acestor chimicale rămase în acele produse au efecte cel puțin dubioase, dacă nu dăunătoare, asupra sănătății noastre.

Se spune că marea majoritate a produselor aflate în piața de consum sunt sigure, inclusiv cele care conțin reziduuri de pesticide, antibiotice, hormoni de creștere și alte tipuri de chimicale folosite în cultivare și producție. Nu sunt cazuri deosebite de persoane care s-au îmbolnăvit în urma consumului de produse convenționale, dar e important să știm că efectele acestor chimicale asupra corpului uman, pe termen lung, sunt încă necunoscute. De aceea se recomandă părinților să aleagă produse BIO pentru copiii lor deoarece aceștia, mai ales la vârste fragede, sunt mult mai vulnerabili decât adulții la efectele pesticidelor.

Consumul de produse BIO este o normalitate și are beneficii atat pentru sanatate cat si pentru mediu.Produsele BIO elimină acest risc, de a fi contaminat cu reziduuri de la chimicale utilizate în procesul de producție, dar nu ăsta este cel mai important avantaj față de produsele convenționale. Evitarea folosirii chimicalelor în toate etapele de producție ajută foarte mult conservarea mediului înconjurător, elimină riscul contaminării solului sau a pânzelor de apă freatică, protejează biodiversitatea și viața animalelor sălbatice, care au fost și așa serios afectate de acțiunile omului, mai ales prin urbanizare și agricultura intensivă.

Un alt exemplu pentru beneficiile BIO se poate vedea și într-o fermă ecologică unde, animalele se simt mai bine și dau produse de calitate mai bună pentru că, conform cerințelor BIO, ele trebuie crescute în anumite condiții, stau mai mult în aer liber și la soare. Și reducerea emisiilor de carbon este un alt beneficiu al agriculturii ecologice, un alt lucru de luat în seamă.

Poate că pe unitate de produs BIO este ceva mai scump decât un produs convențional, dar per total agricultura ecologică este mai ieftin de realizat dacă ținem cont de efectele dăunătoare asupra mediului și a sănătății noastre rezultate în urma proceselor convenționale de producție.

AgranoLand recomandă consumul de produse BIO pentru o hrană sănătoasă și o viață mai bună.

NEWSLETTER
Abonează-te la newsletter și vei fi mereu la curent cu sfaturile, rețetele și promoțiile noastre.